Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Novac

Minimalac 2022. biće 35.012 din, novi neoporezivi iznos i manji teret poslodavaca za

Ministar finansija Siniša Mali je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta rekao da će minimalna cena rada u 2022. godini iznositi 35,012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, uz povećanje neoporezivog dohotka sa 18.300 na 19.300 dinara, kao i uz umanjenje doprinosa na teret poslodavaca za PIO fond od 0,5 odsto. 

Ministar finansija istakao je da će zahvaljući povećanju minimalne zarade od 9,4 odsto od januara sledeće godine, kao i uz povećanje penzija i plata u javnom sektoru, prosečna plata u decembru 2022. godine biti 670 evra. 

„To je u skladu sa programom „Srbija 2025“, koji se ostvaruje onako kako smo definisali. Zato očekujemo da će u decembru 2025. godine prosečna plata biti 900 evra“, naveo je on i zaključio da je osnovni cilj povećanje životnog standarda građana Srbije. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da će povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto od 1. januara sledeće godine dostići pokrivenost minimalne potrošačke korpe od 89 odsto. 

Sindikati se nisu saglasili sa predlogom Vlade da minimalna zarada bude 35.012 dinara – tražili su da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Brnabić je objasnila da razume da su sindikati nezadovoljni i najavila da će na kraju 2023. godine biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. godine izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. 

„Mislim da smo dali sve od sebe i da smo došli do najboljeg mogućeg rezultata. Ovi razgovori se nastavljaju, pošto je veliki posao pred nama. Očekujem da 2023. godine donesemo odluku na jednom ovakvom sastanku, koja će dovesti minimalnu cenu rada na 100 odsto pokrivenosti minimalne potrošačke korpe“, rekla je ona.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić istakao je da je njegovo mišljenje da Vlada Republike Srbije konstruktivno razmišlja i o privredi i o građanima, te da sa predloženom minimalnom zaradom pokazuje odgovornost. Napomenuo je da je za poslodavce najznačajnije postizanje dogovora o smanjenju opterećenja privrede. 

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost rekli su da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalne zarade pokrije 100 odsto minimalnu potrošačku korpu. 

Izvori: mfin.gov.rs, rs.n1info.com

Foto: Ilustracija/V.M.R.