Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Mladi posao

Pružite mladima šansu da steknu radno iskustvo – konkurs otvoren još 10 dana

Do 20. septembra traju prijave poslodavaca za program „Moja prva plata“, na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

Tada se završava prva faza javnog poziva, posle čega slede prijave nezaposlenih do 30 godina, koji žele da učestvuju u programu (do kraja oktobra).

Program će se sprovoditi kod poslodavca u trajanju od 9 meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa. Program se odnosi  na privatni i javni sektor.  Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou, i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci imaju mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od početka prijave kandidata, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će se vršiti:

  • poslodavci iz privatnog sektora u periodu od 01.11. do 15.11.2021. godine,
  • poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2021. godine.

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Četvrta faza realizacije programa je potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Planirano je da se u program  uključi do 10.000 mladih:

  • sa srednjim i visokim obrazovanjem,
  • do navršenih 30 godina života,
  • koji nemaju radno iskustvo , odnosno imaju najviše do 6 meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i
  • nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku zaključivanja Ugovora o realizaciji programa.

Javni poziv dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs) i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Izvor: NSZ

Foto: Avi RichardsUnsplash